Van Roosmalen Aanhangwagens

info@VanRoosmalenAanhangwagens.nl
+31 (0) 642300879
Postadres:
Meentstraat 6
5388 KV Nistelrode

Bezichtiging alleen op afspraak!
KVK 63338017

Volg ons ook op Facebook!

Aanhangwagenrijbewijs

Aanhangwagenrijbewijs vanaf 2013
In januari 2013 werd de EU-rijbewijsrichtlijn van kracht. Vanaf dat moment gelden overal in Europa dezelfde regels ten aanzien van het benodigde rijbewijs.

Vanaf 2013 zijn er ruimere mogelijkheden met rijbewijs B. De verkeerscommissie van het Europees Parlement heeft een EU-akkoord voor de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn aangenomen.

Voorheen gold voor rijbewijs B dat het gewicht van de aanhanger (op het registratiebewijs vermeld als “maximum massa beladen voertuig”) niet meer mocht bedragen dan het gewicht van het trekkende voertuig (op het kentekenbewijs vermeld als “massa ledig voertuig”). Deze regel is komen te vervallen. De maximum toegestane massa (MTM) van de totale combinatie mag nog steeds niet meer dan 3.500 kilo bedragen.
Uiteraard dient het maximale trekgewicht van de auto te worden gerespecteerd. De nieuwe richtlijn betekent niet dat bezitters van een rijbewijs B nu met iedere willekeurige combinatie de weg op mogen, maar de mogelijkheden worden wel verruimd.
Om te zien voor welke auto/aanhanger combinatie rijbewijs B voldoende is: de wijziging betreft eigenlijk alleen combinaties met trekauto’s waarvan het maximale trekgewicht meer is dan de massa van de lege auto.
Gezien de MTM van de combinatie de 3500 kg niet mag overschrijden, komen grotere trekauto’s hier niet voor in aanmerking. Auto’s uit de kleinere klasse, compacte klasse en de middenklasse vaak wel.

Voorbeeld:
Renault Mégane Grand Tour 1.9 dCi 130 Tech Line uit 2008 + Vlemmix A Plateauwagen (auto leeg 1285 kg, maximaal 1890 kg, maximaal trekgewicht 1350 kg, MTM aanhangwagen 1350 kg): Voorheen was hier, omdat de lege auto 65 kg lichter is dan de beladen aanhangwagen, rijbewijs BE voor nodig. Onder de nieuwe richtlijn is rijbewijs B voldoende omdat de MTM van de combinatie totaal maximaal 3240 kg (dus minder dan 3500 kg) bedraagt.

Van Roosmalen Aanhangwagens biedt een aantal aanhangwagens en boottrailers aan, die met rijbewijs B te rijden zijn.
Voor de boottrailers betreft dit de modellen A, B, en C.
Voor de aanhangwagens betreft dit de modellen A en B.

Vraag ons naar de mogelijkheden voor uw rijbewijs en aanhangwagen!

DutchEnglishGerman